Sider

18. november 2009

Mange timer, lite læring

Norsk er det desidert største faget på videregående. Likevel føler de fleste elevene at de lærer lite.

14 uketimer over tre år er norskfaget på. Det er mye! Det er tre ganger mer enn obligatorisk engelskundervisning (5 timer) og nesten dobbelt så mye som obligatorisk matte (8 timer). Bare litteratur- og språkhistoriedelen av faget utgjør flere timer enn det som blir brukt til å undervise i vanlig historie.

På tross av mange timer får de fleste elevene lite ut av dagens undervisning. Ut i fra det vi erfarer opplever de færreste at norskundervisningen hjelper dem til å bli bedre i grunnleggende ferdigheter som å skrive og presentere, og de fleste husker lite av lite av litteratur- og språkhistorieundervisningen etter endt skolegang. Norskfaget er ett yppelig eksempel på at å øke timeantallet ikke alltid gjør elevene bedre.

En av forklaringene på at elevene lærer så lite kan være at norskfaget har blitt en lapskaus av forskjellige fag putte oppi en boks. Det er mange små forskjellige ting som skal læreres, uten at det er helt store sammenhengen mellom den. Den ene dagen lærer man om opplysningstiden, den neste dagen litt nynorsk før man neste uke lærer om en forfatter eller to. Med så mange hopp i ulike ”fag” mister man oversikten over hva som skal læres og sammenhengen mellom alt vi lærer. Innen man lærer om nasjonalromantikken er det kanskje så lenge siden man hadde om opplysningstiden at man glemmer hvorfor det ene førte til det andre og hva som ble annerledes. Faget må gjøres mer oversiktlig. For hvem kan forvente at elevene skal lære, når de har mistet oversikten, og ikke en gang vet hva de skal kunne?

Et annet problem er at faget går over så mange år uten avsluttende eksamen. Hva prioriterer man om man må velge mellom å øve til matteprøven som er avsluttende fag, eller en norskprøve som knapt teller i det hele tatt fordi det ikke er avsluttende fag før om to år? Svaret er enkelt å gjette seg til, og det blir ikke bedre av at elevene ikke vet hva de skal kunne; da vet de heller ikke hva de går glipp av.

Et tiltak for å løse disse to problemene er å splitte opp faget i hvert fall i to deler: Kultur- og språkhistorie og skriving/presentasjonstrening av sakprosa som går over ett år hver. Et programfag hvor man kan velge å skrive skjønnlitteratur bør også vurderes å opprettes for de som ønsker å bli forfattere eller bare utvikle sine kreative sider.

I tillegg bør faget slankes så mye som mulig. De fleste elever er enige i at det er mye som kan kuttes ut. Og tenk bare på mulighetene som hadde åpnet seg hvis vi hadde greid å kutte faget bare med 1/3? Vi kunne hatt et ekstra år med B-språk, eller lagt på et ekstra år med matte for alle. Eller vi kunne introdusert et helt nytt obligatorisk fag f.eks psykologi eller IT. Noen bør i hvert fall vri nesen sin og spørre seg selv: Er virkelig alt vi lærer i norskfaget i dag mer viktig enn å lære mer matte, språk eller en av de mange andre nyttige tingene vi idag ikke lærer på skolen? Før vi snakker om å utvide skoledagen, bør i hvert fall utnytte de timene vi har best mulig. Vi har tross alt allerede verdens dyreste skole.

Dette bør skje med norskfaget:
  • Faget bør splittes i minst to deler — skriving/presentasjon og kulturhistorie
  • De ulike fagene bør så sant det er mulig læres intensivt over en liten periode, for eksempel ett år
  • Fagene bør ikke gå over flere år uten avsluttende eksamen
  • Antall timer i norsk bør vurderes redusert

2 av 5 grunnleggende ferdigheter — helt glemt!

For en utenforstående er det logisk å anta at en vesentlig del av norskfaget består av å lære å skrive og presentere skikkelig. Slik er det ikke. På det største faget på videregående – norsk – står verken skrive- eller presentasjonstrening på programmet.

”Å kunne uttrykke seg skriftlig og muntlig” var to av fem viktig grunnleggende ferdigheter som skulle løftes frem i kunnskapsløftet. Da skulle man også trudd at de også ble viet stor plass også i det største faget på videregående. Slik er det ikke! Etter at man har lært rettskrivning og sjangertrekk på ungdomskolen blir det ikke lenger undervist i hvordan man skal skrive bedre. Heller ikke kunnskap om å presentere muntlig blir nevnt i lærerplanen.

Å kunne utrykke seg godt skriftlig og muntlig blir stadig viktigere i dagens informasjonssamfunn. Stadig flere av oss arbeider med å bearbeide og utveksle informasjon, og lese og utarbeide dokumenter og rapporter. Også i skolen har det blitt mer vanlig med prosjektarbeid og hyppige innleveringer og framføringer. Mangelfull opplæring i skriving og presentasjonstrening er ikke noe som bare går utover arbeidslivet. Med mange innleveringer og framføringer er går det også utover andre fag. Norskfaget burde vært stedet man lærte å skrive teknisk gode innleveringer og framføringer.

Vi trenger er klarere språk
For ikke lenge siden lanserte Språkrådet kampanjen ”Klart språk” for å få offentlig sektor til å skrive enklere og mer lettfattelig. Det er ikke bare offentlig sektor som trenger en slik kampanje. En slik kampanje hadde ikke vært nødvendig om man hadde lært litt om substantivering, passiv form, skrive korte setninger og avsnitt, unngå forkortelser, dele opp teksten i lister og tabeller og øvd på å skrive gode overskrifter og ingresser.

Do one thing, and do it well
Det er flere tiltak som bør gjøres for å bedre muntlig og skriftlig kommunikasjon. Det ene er selvfølgelig at vi må begynne å undervise i hvordan man lager gode presentasjoner og skriver gode tekster. Samtidig er det viktig at man holder kulturhistorie og andre fag borte, og ikke går i fellen med å prøve å lære bort to ting samtidig. Selv om oppgavene i norsk i dag blir vurdert både etter innhold og form, betyr ikke nødvendigvis at man får øvd på begge deler. Ofte har man arbeidet lenge med innholdet før man begynner å skrive eller lage presentasjonen. Da er det lett at det er innholdet som blir prioritert. Og derfor bør også skrive og presentasjonsdelen av norsken bli et eget fag.

I et evt. nytt fag om skriving og presentasjon er det et viktig at det ikke går lang tid mellom hver gang man skriver en ny tekst eller presentasjon. Det bør være ganske regelmessig trening og små tekster. I dag går det ofte to-tre måneder mellom hver stil/presentasjon. Tilbakemeldingene læreren skrev på sist stil er da for lengst glemt og antagelig er det også en helt annen type stil.

Et annet tiltak er å åpne mer for å bruke norsken i praksis. Dette vil si at når man skal ha et prosjekt i et annet fag, som for eksempel samfunnsfag, vil innleveringen rettes av norsk læreren i tillegg til samfunnsfag læreren. Da kan norsk læreren se på formuleringene mens samfunnsfaglæreren kan se på det faglige innen for samfunnsfag. Den samme metoden kan brukes på presentasjoner. Dette vil utvikle elevens norsk ferdigheter i den form av at eleven faktisk har et krav på norskferdigheter utenfor norskfaget. I dag er det sånn man har både innleveringer i samfunnsfag og norsk. Det vil kunne lett synkroniseres uten det vil være noe særlig mer arbeid for verken lærer eller elev.

Dette bør skje med norskfaget:

  • Det bør bli systematisk undervisning ikke skriving og presentasjon. Ikke slik som i dag hvor man skriver mange stiler og framfører mange presentasjoner, men lærer svært lite om hvordan vi skal gjøre det bedre.
  • Skriving og presentasjon bør skilles ut i et eget fag slik at man kan lære disse to ferdighetene uforstyrret av språkhistorie
  • Mange hyppige små tekster og presentasjoner slik at man kan lære av sine feil
  • Samarbeid med programfagene slik at man kan arbeide med større produkter med et tema man engasjerer seg for
  • Lære å skrive hurtigere
  • Lære å skrive gode overskrifter og inngress
  • Lære å skrive kortere (kutte ned), lettlest og for skanning
  • Lære å skrive enklere og mer lettfattelig
  • Lære om retoriske virkemiddler og å bruke dem
  • Lære å være interessant (selv om stoffet ditt er til å sovne av)
  • Lære å variere stemmebruk og ha kontakt med publikum
  • Bli trygg på egen skriving og å snakke for et større publikum

4. november 2009

Oppsummering av idè om reform av norskfaget

Dette er et notat til noen tanker Grimstad Unge Venstre har om norskfaget og som vil bli presentert på et åpen møte om skole, 18. november 2009. Alle er hjertelige velkommene. For mer informasjon se: Åpent møte: Hva kan gjøres med norsk skole? (Facebook)

Det som har fått oss til å tenke ut ideen er et problem i norsk faget. Dette er et problem som påvirker andre fag og elever har en klar mangel når de er ferdige med den videregående skolen. Problemet er rett og slett at det er for lite skrive og presentasjonstrening. For en utenforstående ville det kanskje være logisk at i et fag som norsk er det norsk man lærer. Dette gjør man dessverre ikke nok. Vi mener at norske elever har mye å lære på å formulere seg godt og å kunne presentere skikkelig. Dette er sentrale ferdigheter som blir noe av det viktigste i arbeidslivet. Det som læres i norskfaget er for all del viktig kulturhistorie, men dette er likevel litt irrelevant for å bli veldig mye bedre til å presentere eller skrive. Norskfaget er blitt stor lapskaus av forskjellige fag puttet inn i en boks. Faget er det største faget på videregående, og det skulle vært et godt potensiell for å bli knall god til å skrive. Det virker kanskje som man blir hvertfall veldig god på dette med kulturhistorie etter bestått videregående, men dette kan også forbedres kraftig. Når man har et fag med så mange forskjellige biter, norsk, nynorsk, kulturhistorie, presentasjon også videre gjør dette det veldig vanskelig for både lærere og elever. Dette er problemstillingen vi vil gjøre noe med.

Det er mange tiltak som vi har drøftet. Det største tiltaket er å dele faget opp. Vi tar ikke standpunkt til norsk og nynorsk debatten, men derimot at kulturhistorie bør skilles ut som et eget fag. Ved et eget kulturhistorie fag vil man få et mye mer kontinuerlig opplæring i kulturhistorie og man vil dermed få et langt større læringsutbytte. Om vi da ser i den andre delen av det gamle delen av norskfaget sitter vi igjen med et fag som er et rent norskfag hvor man trener på og bli bedre i norsk. Det vil være fokus på sak tekster. Dette er det som man for mest bruk for, likevel er det alltid viktig med et bredt spekter av kunnskap og vi vil ikke utelate skjønnlitteratur fra den obligatoriske kunnskaps boksen. Vi vil heller åpne opp for at vi kan ha et skjønnlitteraturfag som programfag (valgfag), i vår ide har puttet en del skjønnlitteratur over i kulturhistorie faget.

Et annet tiltak er å åpne mer for å bruke norsken i praksis. Dette vil si at når man skal ha et prosjekt i et annet fag som samfunnsfag vil innleveringen rettes av norsk læreren i tillegg. Da kan norsk læreren se på formuleringene mens samfunnsfaglæreren kan se på det faglige innen for samfunnsfag. Den samme metoden kan brukes på presentasjoner. Dette vil utvikle elevens norsk ferdigheter i den form av at eleven faktisk har et krav på norskferdigheter utenfor norskfaget. Idag er det sånn man har både innleveringer i samfunnsfag og norsk. Det vil kunne lett synkroniseres uten det vil være noe særlig mer arbeid for verken lærer eller elev.

Dette var bare litt om hele ideen. Det vil bli en mer utfyllende presentasjon og vi har trykket opp hefter som vi bli delt ut angående dette. Vi har hitil hørt positive tilbakemeldinger både fra lærere og elever når vi har fortalt om denne ideen. Nærmest alle elevene vi har spurt har stilt seg spørsmåll om hav som egentlig læres i norsken og er enig med oss.

Jon Tingvold skal ha æren for å være den første av oss til å påpeke problemet. Håper dette høres spennende ut. Vi sees 18. november! :)

Cedrik Andersen Lyngroth (sign)

20. oktober 2009

Grimstad og Mandal forsøkskommunar for stemmerett for 16-åringar

Departementet har bestemt at Mandal og Grimstad skal ha forsøksordning med stemmerett for 16-åringer. 143 kommuner søkte om å bli med i prosjektet, men departementet valgte ut bare 20 av dem. Hans Antonsen gjekk i bresjen for forsøksordninga i Grimstad. Også i Tvedestrand og Arendal foreslo Venstre stemmerett for 16-åringar, menfleirtala stemte mot.

Full liste over alle kommune som er med i forsøksordningen.

6. oktober 2009

Nytt møte i Grimstad Unge Venstre

Kjære samfunnsengasjerte!

Nå er det duket for et nytt møte i Grimstad Unge Venstre. Det blir diskusjoner om diverse emner, pluss pizza i pausen. Drikke (brus, etc) er tilgjengelig under hele møtet.

Plass: Peer Gynt-rommet på Dahlske.
Dato: Onsdag 14. oktober.
Klokkeslett: 6-8. Man skal helst være på tiden, men man kan gå når man føler for det.


Saksliste:

Hvordan forbedre norskfaget. Andre fag kan også tas opp.
Landsmøte.

Om det er noe dere lurer på, så er det bare å ta kontakt. Send gjerne inn forslag til hva som kan tas opp på møtet, men gjør det senest søndag 11. oktober.


Kjetil Nyjordet
92637822

19. september 2009

Referat fra debattmøte om bl.a. norskfaget, 16. september 2009

Tid: Onsdag 16.09.09, kl. 18.00 – 20.15

Sted: Dahlske

Tilstede: Cedrik, Kjetil, Torbjørn, Maren, Peter, Even, Emil, Kamilla

Saker:
  1. Valget
  2. Kortfilmfestivalen
  3. Norskfaget


2. Kortfilmfestivalen

Vi møter opp på Grimstad Adressetidene personlig, tid kommer senere.


3. Norskfaget (Hovedsakelig videregående)

Følgende punkter kom frem:

  • Dele opp norskfaget i kulturhistorie og norsk
  • Kulturhistorie innebærer litteratur-, musikk-, og noe kunsthistorie
  • Prioritere saklitteratur og skrivetrening
  • Innebærer bla søknader, CV og andre formelle tekster
  • Nedprioritere skjønnlitteratur, lage skjønnlitteratur som et eget valgfag
  • Få foredragsundervisning (powerpoint mm.)
  • Ha novelleanalyse og andre skjønnlitterære analyser i ungdomskolen, og fokusere på saksanalyse på vidregående
  • Åpne for samarbeid på innleveringer mellom norsklærer og andere faglærere

Saken er ufullstedig og vil bli jobbet videre med på et senere tidspunkt.

Kjetil Nyjordet tar over som midlertidig leder

Cedrik Lyngroth har nå godt ut i permisjon som styreleder for GUV av personlige grunder. Styret har bestemt at Kjetil Nyjordet overtar roret midlertidig inntil Cedrik enten kommer tilbake eller det er valgt en ny leder.

13. september 2009

Diskusjonsmøte onsdag 16. september 2009

Nå er det klart for nye møter med Grimstad Unge Venstre framover. Første møte er onsdag, 16. septemberDahlske, klokka 6 til 8 i Per Gynt-rommet. Det er et åpent og frivillig møte. Det er heller ingen kostnad. Det blir servert pizza og vi planlegger å ha en hyggelig kveld.

Sakslista for møtet er følgende:

Innledningsvise punkter:
Godkjenning av ordstyrer
Innledning og velkomst av Kjetil Nyjordet
Cedriks offisielle permisjon

Temaer:
Kortfilmfestivalen
Norskfaget
Klimatek
Avskaff Dødsstraff (kanskje)


Har du forslag til temaer å ta opp? Send til k_gutt@hotmail.com.

8. august 2009

Fra mandag (10. aug) er det mulig å forhåndstemme

Førstkommende mandag (den 10. august) åpner den ordninære forhåndsstemmingen, og det er mulig å forhåndstemme helt til fredag 11. september.

Forhåndsstemming kan gjøres på Grimstad Rådhus i Arendalsveien 23 (se kart under).

Åpningstider:
Mandag, tirsdag, onsdag og fredag kl. 08:00-15:00
Torsdag kl.08:00-17:00.



View Larger Map


15. juli 2009

Skoledebatter i Aust-Agder

Torsdag, 3. september
09.00: Hornnes
09.00: Valle
12.30: KVS Bygland
12.30: Hovden

Fredag, 4. september
09.00: Tvedestrand
12.30: Risør
12.30: Åmli

Mandag, 7. september
09.00: Møglestu
09.00: Dahlske
12.30: Dahlske
12.30: Drottningborg

Tirsdag, 8. september
09.00: Strømsbu
09.00: Blakstad
12.30: Arendal

Kom gjerne for moralsk støtte.
Hvem som tar hvilke debatter er enda ikke fordelt enda. Om du har lyst til å ta en eller fler snakk med Peter (97 51 98 49).

14. juli 2009

Årsmelding første halvdel av 2009

Skrevet av Jon Tingvold. Grimstad, 17. juni 2009.

10. desember 2008 startet vi opp GUV med ca. 15 interesserte. 10 medlemmer og 4 gjester møtte på opp-startsmøte. Følgende styre ble valgt:

Leder: Cedrik Lyngroth
Nestleder: Silje Unander
Sekretær: Hilde Eliza Sjursø
Kasserer: Kjetil Nyjordet
Styremedlem: Torbjørn Birkeland

En uke senere var Cedrik Lyngroth (leder av GUV) og Jon Tingvold (da leder av Aust-Agder Unge Venstre) i både Agderposten og Grimstad Adressetidende om at vi hadde startet opp.

I januar startet vi friskt 7. januar for å diskutere planene om ungdomshus på Fagskolen (UngArena). Sammen skrev vi en uttalelse UngArena som Grimstad Venstre senere bestemte seg for å bruke i sin helhet som sin uttalelse. Det eneste de gjorde var å legge til en settning. Dessverre ble planene om ungdomshus litt fjernere da det ble kjent at Grimstad kommune fikk et underskudd på 40 mill.

Februar startet med et møte 4. feb. om sammenslåing av fylkeskommunene i Agder og litt om fritt skolevalg. Peter skrev senere en uttalelse om fritt skolevalg som AAUV/GUV sendte inn til årsmøte i Agder Venstre. I tillegg diskuterte vi debatten om asylmottak på Egra. Motstandernde hadde en krass og nærmest rasistisk ordbruk, og Peter Aashamar, Hilde Eliza Sjursø og Torbjørn Birkeland skrev leserinnlegg «Ungdoms-JA til asylmottak» i
Grimstad Adressetidende som sto på trykk 10. februar for å svare på kritikken.

6-7. februar var det årsmøte i Agder Venstre hvor Cedrik Lyngroth fra GUV og Jon Tingvold fra AAUV deltok.

18. februar gjennomførte vi UV-skolen trinn 1 og helgen 20-22. februar arrangerte Agder UV UV-skolen trinn 2 og årsmøte, hvor ca. 9 av våre medlemmer deltok.

25. mars hadde vi medlemsmøte hvor vi diskuterte rabatter på helsestudioer, karakterer på barneskolen og hijab i politiet. 12 stk var tilstede.

15. april diskuterte vi skolestruktur i Grimtstad. Bakgrunnen for diskusjonen var en høringsrunde Grimstad kommune hadde lagt ut til 1. mai og notatet Grimstad kommune har laget for denne debatten. Oppmøte var 9 stk.

18. april hadde vi sosialkveld hos Kamilla. Dette var veldig vellykket og må gjentas. Det ble bading, pizza og vi så den meget politisk korrekte filmen American Pie.

Fra desember til 17. juni har vi arrangert fem medlemsmøter med et snitt på ca. 10-12 deltagere. I tillegg har vi arrangert èn sosial kveld, og flere av medlemmene har vært med på sentrale arrengementer og møter.

Styret har fungert fint og hatt et tett og godt samarbeid med AAUV. Spesilt har Jon og Cedrik hatt et nært samarbeid og planlagt de fleste av møtene. Mye av planleggingen og samtalene har foregått uformelt og det har bare vært arrangert tre styremøter siden oppstarten. (17. desember, 25. mars og 22. april).

Fra 15 personer i e-post/SMS-lista i desember har vi nå vokst til 25.


(sign)

Cedrik Lyngroth

Referat fra årsmøte 2009

Referat ført av Jon Tingvold. Grimstad, 17. juni 2009

Tid: Onsdag, 17. juni 2009 mellom kl 1800-2120.
Sted: Dahlske VGS, Grimstad
Til stede: Peter, Sigurd, Torbjørn, Magne, Cedrik, Kamilla, Kjetil, Sofie, Iselin, Liza, Jon, Jakob og Silje

SAKSLISTE

1. Åpning og konstituering
a. Valg av ordstyrer - Kjetil Nyjordet
b. Valg av referent - Jon Tingvold
c. Valg av underskriver av protokoll - Cedrik Lyngroth

2. Godkjenning av
a. Innkallelse - Godkjent
b. Saksliste - Godkjent

3. Årsmelding

4. Generell politisk debatt
I lederns årstale snakket Cedrik om viktigheten av nye idèer for samfunnet, og at det er ikke noe galt i prøve nye
ting så lenge vi ikke har noe å tape.
Andre saker til debatt:
• Finnes det noe bedre enn aldersgrenser?
• Skal vi utsette biblioteket? Hvor kan Grimstad Kommune ta penger fra? - Saken utsatt

5. Vedtekssaker
a. Kontigent for GUV - Beholdes slik den er i dag.
b. Endring av vedtekter - Ingen saker oppe til behandling.

6. Saker til eventuelt
Ingen saker meldt.

7. Valg av styre
(får signatur og prokura-rett)

Leder: Cedrik Lyngroth
Nestleder: Kjetil Nyjordet
Sekretær: Kamilla Nielsen
Økonomiansvarlig: Jon Tingvold
Styremedlem: Torbjørn Birkeland
Styremedlem: Peter Aashamar


(sign)

Cedrik Lyngroth

13. juni 2009

Saksliste for årsmøte 2009

SAKSLISTE:
  1. Åpning av Cedrik og konstituering 
    a) Valg av ordstyrer
    b) Valg av referent
    c) Valg av underskriver av protokoll
  2. Godkjenning av (a) innkallelse og (b) saksliste
  3. Årstale av leder ((a) Årsmelding og (b) orientering om økonomien)
  4. Generell poltisk debatt
  5. Vedtekssaker: 
    a) Kontigent for GUV (idag: 0,-) 
    b) Godkjenning av vedtekter 
  6. Evt. saker
  7. Valg (med felles signatur og prokura-rett)
Notater til saker:
4. Det er bare å ta å tegne seg opp til generell politisk debatt, hvis du har noe du vil snakke om.
5. Hvis noen skal forandre på noe her må de ha god grunn til det og det må meldes på forhånd til Cedrik. Kontigenten er i dag 0,- og evt. vedteksendringer må godkjennes av sentralstyret i Unge Venstre. Vedtektene skal dessuten uansett oppdateres til på UV sitt landstyremøte til høsten (evt. året etter).
6. Hvis noen skal ta opp noe her må det meldes på forhånd til Cedrik.
7. Det er mulig å stille til valg og en del av styret må tre av. Så hvis det er noen nye som vil inn er det gode muligheter for å bli med. Tenk gjerne litt på om du har lyst til å bli med.

3. juni 2009

Aust-Agder Unge Venstre endelig med org.nr

Nå har vi endelig fått registrert Aust-Agder UV i Brønnøysund og fått tildelt organisasjonsnummeret 994 146 416. For de fleste vil det ikke bety så mye, men for oss i styret betyr det at vi er ett hakk nærmere med å få løst problemet med bankkontoen vår som fortiden står i en annens navn.

30. mai 2009

Tid for årsmøte

Onsdag, 17. juni (siste uken før sommerferien begynner) blir det årsmøte for Grimstad Unge Venstre. Møtet finner sted kl. 18:00 på Peer Gynt på Dahlske.

Du må giv beskjed i god tid før du kommer slik at vi vet hvor mange vi skal bestille mat til.

Er det noen saker du vil ta opp eller har noen andre spørsmål er Cedrik alltid berett på tlf. 95 74 21 39.

Vel møtt!

28. april 2009

Referat fra medlemsmøte om skolestruktur, 15. april

Tid: Onsdag 15. april 2009, kl. 18:15 – 19:50.
Sted: Triangelhuset.
Tilstede: Cedrik, Kjetil, Jon, Torbjørn, Kamilla, Kathinka, Silje, Peter, Liza.

1 – 10 skole på Fjære eller Holvika.

Altfor mange elever gjør at det er alt for lite plass på de fleste skolene i Grimstad. Byens skolekretser gjør at elevene ikke selv kan velge fritt, og noen av skolene blir overfylt av elever der kretsen er ekstremt stor, med mange elever (Landvik, f.eks).

MULIGHETER OG FORSLAG:

  • Grimstadskolen – stor skole med plass til ca 350 elever. (fjerner frivoll kretsen). Bygget koster 135 millioner (Flertall av UV medlemmene er imot forslaget om Grimstadskolen)
  • Endre på skole kretsene.
  • 750 elever i en 1-10 skole på Fevik. Vil koste 170 mill.
  • Bygge på Frivoll eller Landvik. 
  • Eide 1-6 skole? Flytte syvende klasse til Holvika.
  • Åpne kretsene, (Får da et mer fritt skolevalg). Nåværende kretser: (Eide, Holvika, (Holvika ungdomskole) Landvik, Frivoll, Jappa (Grimstad Ungdomskole), Vik, Fevik (Fjære Ungdomskole) 
  • Støle og Tjore inn under Holvika og ikke Landvik. (Grunnet liten plass på Landvik, og ekstra plass på Holvika.)
  • 7ende trinnet på eide til Holvika (pga for liten plass i eide).

AVSTEMNINGER:

  • Flertall imot forslaget om Grimstadskolen.

15. april 2009

Film- og badekveld, lørdag 18. april

Førtkommende lørdag (18. april) er det film-/badekveld. Det starter kl. 18:00 hos Kamilla i Soloddveien 7 ved Meny (Kart: http://tinyurl.com/dd88vc ). Først blir det aprilbading i sjøen for de som måtte ønske og etterpå går vi inn og spiser pizza og ser på film.

Hadde vært fint hvis de som har tenkt til å komme kan sende meg en melding/e-post slik at vi kan beregne hvor mye pizza vi skal lage.

Er det noe du lurer på så ta gjerne kontakt.


Jon Tingvold
93443870

10. april 2009

Medlemsmøte om skolestrukturen i Grimstad

Tid: Onsdag, 15. april, kl 18.00-20.00
Sted: Triangelhuset (rett ved Kiwi i rundkjøringen)

SAKSLISTE:
  • Filmkveld
  • Grimstads skolestruktur

Vi kjører på med det møtet som egentlig skulle bli holdt onsdag før påske. Det som vil bli diskutert på møtet er hvordan Grimstad bør styre skolepolitikken fremover. Vi lager opp en mening som vi gir videre til Grimstad Venstre.

Alle er hjertelig velkommene og det er bare å møte opp.

2. april 2009

Dagens møte avlyst

Dagens møte om skolestrukturen i Grimstad ble dessverre avlyst pga. av at få kunne. Vi prøver igjen onsdag etter påske. Mer informasjon om tid og sted kommer.

1. april 2009

Ny leder av Aust-Agder Unge Venstre

Idag (1. april) har vi fått ny leder i Aust-Agder Unge Venstre. Etter årsmøtet den 22. februar ble det bestemt at Peter Aashamar tar over som leder ettersom dagens leder Jon Tingvold flytter til høsten. Med seg har Peter også ett nytt styre, bestående av:

Leder - Peter Nicolai Aashamar
Nestleder - Kjetil Nyjordet
Sekretær - Kamilla Nielsen
Kasserer - Jon Tingvold
Styremedlem - Torbjørn Birkeland
1. vara - Cedrik Lyngroth

Vi ønsker det nye styret lykke til og måtte de bringe Aust-Agder Unge Venstre til nye høyder.

PS: Dette er ikke en aprilspøk.

31. mars 2009

Medlemsmøte, onsdag 1. april

Tid: Onsdag, 1. april 2009, kl. 17-19
Sted: Triangelhuset. Rett ved Kiwi-butikken nedenfor Dahlske

SAKER:
  • Skolestrukturen i Grimtad (se vedlegg)

25. mars 2009

Referat fra medlemsmøte, 25. mars

Tid: Onsdag, 25. mars 2009, kl. 18:00 - 20:10
Sted: Galleriet på Grimstad Kulturhus (Kinoen)

SAKER:
  • Kort repetisjon av møteteknikk
  • Sosial dag
  • Støtte til helsestudioer
  • Karakterer i slutten av 7-klasse
  • Hijab i politiet
Vi vedtok ingen offisielle standpunkter i noen av debattene.

Medlemsmøte på onsdag, 25. mars

Tid: Onsdag, 25. mars 2009, kl. 18:00
Sted: Galleriet på Grimstad Kulturhus

SAKSLISTE:
  • Info om videre møter, sosial dag, årsmøte etc.
  • Eventuelt/Aktuelt
  • Kort repetisjon om møteteknikk
  • Karakterer i 7. klasse ?
  • Hijab
  • Privatskoler

Alle er hjertelig velkommen, og ta gjerne med en venn eller vennine.

22. februar 2009

Nytt styre i Aust-Agder Unge Venstre

På lørdag, 21. februrar ble det holt årsmøtet i Aust-Agder og Vest-Agder Unge Venstre på Venstres kontorer i Kristiansand. Nytt styre i Aust-Agder UV ble valgt f.o.m 1. april.

Leder - Peter Nicolai Aashamar
Nestleder - Kjetil Nyjordet
Sekretær - Kamilla Nielsen
Kasserer - Jon Tingvold
Styremedlem - Torbjørn Birkeland

I tillegg ble tre uttalelser vedtatt av Agder Unge Venstre:
  • Uttalelse om rene sprøyter til narkomani i fengsel
  • Uttalelse for et morderat fritt skolevalg
  • Uttalelse mot forslaget til Vest-Agder Unge Høyre om å endre navnet Kristiansand til Christanssand.

16. februar 2009

Referat fra møte, Onsdag 4. Februar

Når: Onsdag 4. Februar, klokken 18:00 20:20.
Sted: Dahlske vgs. Fevik rommet.
Til stede var: Cedrik, Kamilla, Jon, Kjetil, Torbjørn, Sigurd, Kathinka, Silje, Iselin, Øystein, Peter og Liza.

SAKER:
  • Møteteknikk - Sigurd fortalte oss en del om møteteknikk og ulike tegn man bruker i møter.
  • Sammenslåing av Agder - Dette er vi for, men vi er enige om at begge sykehusene er nødvendige.
  • Fritt skolevalg og skolepolitikk - litt generell venstre politikk.
  • Eventuelt - Saken om asylmottak på Egra kom naturligvis opp, og vi diskuterte denne saken. Her kom vi frem til at vi er alle for asykmottak i Grimstad, uten bestemt sted. (Selvom de fleste av oss var for mottak på Egra, kun med et par blanke stemmer). Vi kom frem til at Torbjørn, Peter og Liza skulle skrive et leserinnlegg til avisen, hvor vi får frem at Grimstad Unge Venstre støtter dette forslaget og litt om hvorfor vi gjør det.

Program for UV-skolen trinn 2

Her kommer programmet for helgen 20-22 Februar:

FREDAG
18:00 - Oppmøte i Kongensgate 34. Velkomst, praktisk info og presentasjon av programmet.
18:15 - Innledning: Venstre og valgkampen, ved Eva Kvelland.
18:45 - Skolering i mediearbeid, ved Eva Kvelland.
19:30 - Pause.
19:45 - Skolering i møteledelse og -gjennomføring, ved Eva Kvelland.
20:30 - Kveldsmat og sosialt program.

LØRDAG
09:00 - Frokost
10:00 - Politikkskolering: Tema for aksjon, ved Fabian Woxholth m.fl.
10:30 - Praktisk forberedelse aksjon.
11:15 - Aksjon i Markens gate.
12:15 - Lunsj.
12:45 - Politikkskolering: UVs kjernesaker (streiftog), ved Fabian Woxholth m.fl.
13:00 - Skriveverksted (leserinnlegg + uttalelser til årsmøter).
15:00 - Årsmøter.
17:00 - Politikkskolering: UVs kjerneområder (fordypning), ved Anne Solsvik m.fl.
18:30 - Middag og sosialt program.

SØNDAG
10:00 - Frokost.
11:00 - Stand-skolering.
12:00 - Debattskolering.
15:00 - Slutt.

Unge Venstre skolen trinn 1 og 2

Her kommer litt informasjon om Unge Venstre skolen trinn 1 + 2 og fylkesårsmøter.

UV-skolen trinn 1 på onsdag, 18. februar
Unge Venstre skolen trinn 1 blir arrangert Onsdag 18. Februar fra klokken 17:00 - 20:00 på Dahlske Videregående Skole i møterommet "Fevik" (ligger i andre etasje ved lærerværelsene, like ved brua).
Under skoleringen vil det bli lagt vekt på liberal ideologi, generell venstre politikk, litt historie og mye mer. Utrolig nyttig for engasjerte medlemmer som ønsker å lære mer om politikk. Det kreves ingen forkunnskap for å ta trinn 1.

UV-skolen trinn 2 i helgen 20-22. februar

Det vil også blir arrangert trinn 2 i Unge Venstre skolen. Dette arrangeres i Kristiansand, helgen 20-22 Februar. (Timekspressen går fra Grimstad klokken 16:42). Det blir oppmøte klokken 18:00 på Venstres kontorer i Kongens Gate 34.

Hvis noen har spørsmål ang. pris så er arrengementet helt gratis (inkl. reiseutgifter og overnatting). For å få dekket reiseutgifter kreves det at du benytter billigste transportmiddel og tar med kvittering.

Påmelding gjøres til j o n (dot) t i n g v o l d (alfakrøl) g m a i l (dot) c o m.


Årsmøte for Aust-Agder UV, lørsdag, 21. februar kl 15:00

Som en del av UV-skolen trinn 2 blir det også arrangert fylkesårsmøte for Aust-Agder Unge Venstre og Vest-Agder Unge Venstre. Denne helgen blir det også holdt fylkesårsmøter, samme sted på lørdagen klokken 15:00. Om du ikke kan komme resten av helgen er du likevel hjertelig velkommen til årsmøtet.


Alle er hjertelig velkomne til å delta på begge skoleringene!

10. februar 2009

Leserinnlegget om Asylmottak i avisa

Idag ble leserinnlegget vårt om asylmottak på Egra trykket på både Agderposten og Grimstad Adressetidende. Vi takker Lisa, Torbjørn og Peter for en fantastisk innsats.

7. februar 2009

Uttalelse om fritt skolevalg

Uttalelse om fritt skolevalg til årsmøtet til Agder Venstre.


Fritt skolevalg i Agder
Slik som systemet fungerer i dag kan elever stort sett kun søke på skoleplasser basert på nærskoleprinsippet. Disse reglene er rigide og begrenser elevens valgfrihet. Elevene i den videregående skolen er selv i stand til å bestemme hvilken skole som passer deres behov best.

Vi må slutte å se på elever som statistikk, og begynne å se på gruppen som individer. Hver enkelt elev vet best hvordan han/hun tilegner seg kunnskap best, og hvor han/hun helst vil utføre dette. Elever må få mer frihet til å bestemme over sin egen utdanningsprosess; hvor foreldrene bor skal ikke bestemme elevens utdanning.

Karakterbasert inntak vil føre til en større variasjon av elever, et pluralistisk miljø. Mangfold er noe Venstre lenge har kjempet for, og dette må vi forsette med. Elever som har lyst til å skifte omgangskrets får også en bedre mulighet til dette, det er viktig å ikke overse denne gruppen. "Alle har krav på en mobbefri skolehverdag".

Tiltaket vil også føre til mer engasjement i ungdomsskolene, noe som er viktig med tanke på at det er ungdomsskolen som har flest vanskeligheter. Med karakterbasert inntak vil karakteren ut av ungdomsskolen spille en større rolle enn tidligere, og gruppen av elever som tenker "jeg kommer inn uansett" blir nødt til å tenke seg om pånytt.

Dette er begrunnelsen for at UVA fremmer karakterbasert opptak i den videregående skolen i Agder.


6. februar 2009

Leserinnlegg angående debatten om Asylmottak på Egra

Ungdoms-ja til asylmottak

Etter å ha fulgt den pågående debatten om asylmottak i Grimstad er det rystende å se uttalelser som ”Send dem hjem i en container.” eller ” Et asylmottak ville totalt ødelegge hele den norske kulturen.” Debatten har tatt helt feil retning. Vi må tenke på hva et asylmottak kan gjøre for byen, det kan bidra med mangfold, arbeidskraft og åpenhet. Hvorfor være redd for nye impulser?

Vi i Grimstad Unge Venstre støtter forslaget om å plassere et asylmottak i Grimstad. Vi mener alle land har plikt til å ta imot asylsøkere som kommer til landet i håp om et bedre liv. Plasseringen av et asylmottak i Grimstad vil være en god avgjørelse. Grunnen til dette er at Grimstad er en by i stor utvikling og vil ha nytte av de nye impulsene et asylmottak kan føre til.
Motstanden mot et mottak i Grimstad er pinelig, aldri har så mange vært på flykt fra krig, konflikter, forfølgelser og katastrofer som nå, og det virker som at mange ønsker å avvise dem. Skal vi som er så heldige å være født i ett av verdens rikeste land nekte noen mulighet å leve et godt og verdig liv?

Grimstad bør ta imot så mange asylsøkere som byen har mulighet til å integrere i samfunnet. Når det gjelder plasseringen syns vi ikke at asylmottaket skal plasseres lengst mulig vekk fra folk som motsiden foreslår. For å ha mulighet til å integrere asylsøkerne må de ha kontakt samfunnet. Vi ser på Egra som en god plassering. Et asylmottak på Egra vil ikke nødvendigvis gå knirkefritt, men vi mener de positive sidene utveier de mulige negative. Undersøkelser viser at det ikke nødvendigvis blir mer bråk på område hvor det blir plassert et asylmottak.

Vi mener at det å utelukke en plassering av et asylmottak blir som å ta hensyn til andres menneskers fordommer. Dette er ikke noe vi i Grimstad Unge Venstre støtter og mener at det å ta hensyn til andres fordommer er det samme som å fremme fordommer.

Skrevet av Peter Aashamar, Hilde Eliza Sjursø og Torbjørn Birkeland ved Grimstad Unge Venstre.

31. januar 2009

Medlemsmøte på onsdag, 4. februar

Hvor: Dahlske VGS
Tid: Onsdag, 4. februar kl. 17:50

Saksliste:
  • Møteteknikk
  • Eventuelt
  • Sammenslåing av fylkeskommunene i Agder
  • Fritt skolevalg
  • Skolepolitikk

26. januar 2009

Uttalelse om UngArena

Her er den endelige uttalelsen vi laget om Ung Arena. Jeg sendte den til kommunen via Ragnar Holvik. Jeg spurte om vi i Unge Venstre kunne få en omvisning inne på fagskolen. Dette var de veldige positive til.
Tusen takk til Jon Tingvold som har skrevet uttalelsen og tusen takk til alle som var med å gi respons, kritikk og hjalp til å rette uttalelsen.
- Cedrik Lyngroth


Grimstad Unge Venstres uttalelse om UngArena
Grimstad Unge Venstre er veldig fornøyd med at Grimstad kommune ønsker å få på plass et ungdomshus. Et religionsnøytralt tilbud har vært etterspurt lenge, og det er viktig å få på plass et sentrumsnært tilbud som er i nærheten av der ungdommen er og kan være et rusfritt alternativ.

Det er veldig positivt at Grimstad nå gir ungdommen mulighet til å skape sin egen arena og tør å stole på ungdommen. Samtidig mener vi at det er helt nødvendig med voksne ansatte med god erfaring fra ungdomsarbeid som kan passe på miljøet og dra i gang nye aktiviteter. De ansatte bør være aktive med å prøve å få ungdom til å starte og drive aktiviteter; men det bør ikke forventes at ungdommen skal drifte alle aktiviteter selv. Dette kan lett føre til varierende aktivitet på huset, og at aktivitetstilbudet i enkelte perioder ligger dødt. Grimstad UV ønsker at ungdom skal være godt representert i styret slik at det sikres at ungdommens meninger får en finger med i styringen av UngArena og det ikke blir opp til hver enkelt ansatt hvor stor innflytelse ungdommen skal ha.

Fagskolen er en stor bygning og Grimstad UV synes det er naturlig at også andre ungdomstilbud utenfra, hovedsakelig innenfor målgruppen til UngArena, får tilbud om å benytte lokalene på Fagskolen. Det vil gjøre det enklere for ungdom å oppsøke stedet, når mange allerede benytter seg av og føler en tilhørlighet til lokalet. UngArena bør også være en institusjon som i stor grad samarbeider med de andre aktivitetstilbud i kommunen, og som kan samordne og spre informasjon om disse tilbudene.

Enkelte kommunale institusjoner for ungdom som særlig trenger et tilbud med lav inngangsterskel bør få plass på Fagskolen. Dette må være institusjoner som også gir inntrykk av å være mer institusjoner for rådgiving, enn behandling, slik at ungdom ikke føler UngArena blir en behandlingsinstitusjon. UngArena bør være en plass ungdommen kan ”henge” og ha organiserte aktiviteter.

Når det gjelder Kulturskolen synes Grimstad UV at det er viktig å styrke Kulturskolen og ønsker at de skal få gode muligheter til å benytte lokalene på Fagskolen. Men det er viktig at Kulturskolen ikke overtar bygget, og Kulturskolens aktiviteter avskjermes såpass fra ungdomshusets at ungdom fortsatt føler at det er deres sted. Spesielt er dette viktig når yngre brukere enn Ung Arenas målgruppe skal ta i bruk lokaler på Fagskolen.

Grimstad UV er ser ikke behovet for at UngArena skal tilby datamaskiner, da dette erfaringsmessig blir benyttet lite og ofte blir ødelagt. De fleste ungdom i dag har egne laptoper, og dette er en trend som bare kommer til å øke i årene fremover. Fra neste år får i tillegg alle som begynner på videregående sin egen laptop av skolen. Grimstad UV ser derfor for seg en modell uten internettkafé, men med et fritt benyttbart trådløst nettverk. Det siste er spesielt viktig hvis området skal tas i bruk av frivillige organisasjoner.

Grimstad UV mener at ute området rundt Fagskolen bør få en mer sentral plass i arbeidet rundt UngArena. Fysisk aktivitet er viktig og det bør derfor opprettes en volleyballbane, samt bl.a. fotballmål og basketballkurver slik at plenen og asfaltplassen kan brukes til uorganiserte idrettsaktiviteter.

Grimstad Unge Venstre vil at:
  • Dette skal være et ungdomsstyrt hus med både ungdom og voksne i styret, men hvor voksne tar seg av den daglige driften og sørger for å ha et oppegående aktivitetstilbud.
  • Ungdommen som sitter i styret skal få opplæring i hvordan drifte et ungdomshus og hvordan håndtere økonomi.
  • Kafeen får en sentral plass i utarbeidelsen av UngArena og at UngArena skal være et sted ungdom kan ”henge” flere dager i uken, også uten å drive med noen spesiell aktivitet.
  • UngArena skal være en møteplass for ungdom som tilbyr et bredt spekter av aktiviteter, hovedsakelig religionsnøytrale.
  • UngArena skal kunne benyttes til bandøving, men at bandkonteineren fortsatt beholdes.
  • Ungdomshuset primært benyttes av institusjoner og organisasjoner innenfor målgruppen til UngArena, og at huset derfor ikke tas i bruk til barnehage.
  • Kulturskolen skal ta i bruk et avgrenset område i bygget, eventuelt med egen inngang.
  • Ungdomshuset skal sette seg klare mål om å være miljøvennlige og redusere sin energibruk og CO2-utslipp. Dette gjelder særlig med tanke på oppvarming.
  • Ungdomshuset skal inneholde gruppe rom i ulik størrelse som frivillige organisasjoner vederlagsfritt kan benytte seg av.
  • Ingen internettkafé, men et fritt tilgjengelig trådløst nettverk.
  • Ute område med mulighet for å spille fotball, basket og volleyball, samt gjennomføre andre uorganiserte idrettsaktiviteter.

Grimstad UV støtter ungdomsplanen sin anbefaling om en primærmålgruppe fra 9. til 2. klasse.

Grimstad UV vil i tillegg oppfordre UngArena til å inviterer ungdomspartiene til å være med i en komité for arbeidet med UngArena.


Cedrik Andersen Lyngroth
Leder av Grimstad Unge Venstre
95742139

9. januar 2009

Grimstad UV i avisa

Avisartiklene var på trykk 18. desember i Agderposten og 20. desember i Grimstad Adressetidene.

Cedrik har også skrevet en artikkel Oppstarten til Grimstad Unge VenstreGrimstad Venstre sine nettsider.

Referat fra medlemsmøte, 7. januar

Først hadde vi besøk av Anne Solsvik, leder i Unge Venstre som forteller om generelt om Unge Venstre og mye av det som står i UV-skolen trinn 1. Etter dette hadde vi diskusjon om UngArena, et sentrumsnært ungdomshus i Grimstad.

Hva er ung arena?
Ung Arena er et aktivitetssenter hovedsakelig for ungdom som man ønsker etablert på den gamle fagskolen i Grimstad. Det er ulike ideer om hva slags aktiviteter og hva vi skal ha i ung arena og hvem det skal være for.

På møtet diskuterte vi hvem vi vil at fagskolen skal være for, om vi vil ha inn hele kulturskolen, eller bare en del av den, og om den eventuelt skal være under styret. Hvem styret skal bestå av og eventuelt om kulturskolen skal ligge på linje med, eller ha ligge under styret.

Vi kom frem til
  • Fagskolen blir hovedsakelig for aldersgruppen 13 – 20 år.
  • Vi vil ha inn hele kulturskolen, men under styret.
  • Styret skal bestå av hovedsakelig ungdom, men eventuelle voksne til å rådgive.
  • Gratis trådløst nettverk, uten internettkafé.
  • Utenfor vil vi eventuelt ha basketballbane, volleyballnett og/eller fotball, og muligens et amfi til utendørs underholdning i sommermånedene.

Referat fra styremøte, 17. desember

Tid: 17. desmeber 2008 kl. 5-6
Sted: Odden

– Møtetid fremover blir den første onsdagen i måneden klokka seks, i tre måneder fremover, På Dahlske VGS, Peer Gynt rommet.

Medlemmer:
15 medlemmer, Grimstads største.

 – Invitere Anne Solstadvik, leder av unge venstre, På et av møtene.

Definere roller i styret
Leder, Cedrik, tar initiativ, tar opp saker, ansvaret for å sette opp møter, ordstyrer og ansvar for saksliste.
Sekretær, Liza, Ansvaret for blogg, referat for møtene, retter skrivefeil og mangel av informasjon.

Informasjon foregår på mail.

Agder styremøte
Styremøte med Aust og Vest Agder røde kors.

Gjennomgang av hvordan møtet med avisa gikk
Cedrik og Jon hadde en pressekonferanse for Adressa og Agderposten tidliger på dagen.
  • Fokus på skole og ungdomspolitikk. diskutere nasjonalpolitikk, mot hasj.
  • Vil ikke jobbe for legalisering av hasj på lokal plan.
  • Bordeller, ikke tatt stilling til.
  • For et tog som kan gå fra Oslo til stavanger, slå sammen de to banene.
  • Bussene i Grimstad, billigere og oftere ruter.
  • Ett Agder, to sykehus.
  • Et mer slagkraftig næringsliv, og fritt skoletilbud.
  • Fått alt til på under tre uker.

Blogg
http://www.grimstadungevenstre.blogspot.com
Fin mulighet til å bli latt merke til på nettet.
Jon, Liza og Cedrik har tilgang til bloggen.
Linker til avisartikkel om oss.

Her blir det skrevet info om møtetid og sted, og referat fra møtene.