Sider

7. februar 2009

Uttalelse om fritt skolevalg

Uttalelse om fritt skolevalg til årsmøtet til Agder Venstre.


Fritt skolevalg i Agder
Slik som systemet fungerer i dag kan elever stort sett kun søke på skoleplasser basert på nærskoleprinsippet. Disse reglene er rigide og begrenser elevens valgfrihet. Elevene i den videregående skolen er selv i stand til å bestemme hvilken skole som passer deres behov best.

Vi må slutte å se på elever som statistikk, og begynne å se på gruppen som individer. Hver enkelt elev vet best hvordan han/hun tilegner seg kunnskap best, og hvor han/hun helst vil utføre dette. Elever må få mer frihet til å bestemme over sin egen utdanningsprosess; hvor foreldrene bor skal ikke bestemme elevens utdanning.

Karakterbasert inntak vil føre til en større variasjon av elever, et pluralistisk miljø. Mangfold er noe Venstre lenge har kjempet for, og dette må vi forsette med. Elever som har lyst til å skifte omgangskrets får også en bedre mulighet til dette, det er viktig å ikke overse denne gruppen. "Alle har krav på en mobbefri skolehverdag".

Tiltaket vil også føre til mer engasjement i ungdomsskolene, noe som er viktig med tanke på at det er ungdomsskolen som har flest vanskeligheter. Med karakterbasert inntak vil karakteren ut av ungdomsskolen spille en større rolle enn tidligere, og gruppen av elever som tenker "jeg kommer inn uansett" blir nødt til å tenke seg om pånytt.

Dette er begrunnelsen for at UVA fremmer karakterbasert opptak i den videregående skolen i Agder.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar