Dette er et notat til noen tanker Grimstad Unge Venstre har om norskfaget og som vil bli presentert på et åpen møte om skole, 18. november 2009. Alle er hjertelige velkommene. For mer informasjon se: Åpent møte: Hva kan gjøres med norsk skole? (Facebook)
Det som har fått oss til å tenke ut ideen er et problem i norsk faget. Dette er et problem som påvirker andre fag og elever har en klar mangel når de er ferdige med den videregående skolen. Problemet er rett og slett at det er for lite skrive og presentasjonstrening. For en utenforstående ville det kanskje være logisk at i et fag som norsk er det norsk man lærer. Dette gjør man dessverre ikke nok. Vi mener at norske elever har mye å lære på å formulere seg godt og å kunne presentere skikkelig. Dette er sentrale ferdigheter som blir noe av det viktigste i arbeidslivet. Det som læres i norskfaget er for all del viktig kulturhistorie, men dette er likevel litt irrelevant for å bli veldig mye bedre til å presentere eller skrive. Norskfaget er blitt stor lapskaus av forskjellige fag puttet inn i en boks. Faget er det største faget på videregående, og det skulle vært et godt potensiell for å bli knall god til å skrive. Det virker kanskje som man blir hvertfall veldig god på dette med kulturhistorie etter bestått videregående, men dette kan også forbedres kraftig. Når man har et fag med så mange forskjellige biter, norsk, nynorsk, kulturhistorie, presentasjon også videre gjør dette det veldig vanskelig for både lærere og elever. Dette er problemstillingen vi vil gjøre noe med.
Det er mange tiltak som vi har drøftet. Det største tiltaket er å dele faget opp. Vi tar ikke standpunkt til norsk og nynorsk debatten, men derimot at kulturhistorie bør skilles ut som et eget fag. Ved et eget kulturhistorie fag vil man få et mye mer kontinuerlig opplæring i kulturhistorie og man vil dermed få et langt større læringsutbytte. Om vi da ser i den andre delen av det gamle delen av norskfaget sitter vi igjen med et fag som er et rent norskfag hvor man trener på og bli bedre i norsk. Det vil være fokus på sak tekster. Dette er det som man for mest bruk for, likevel er det alltid viktig med et bredt spekter av kunnskap og vi vil ikke utelate skjønnlitteratur fra den obligatoriske kunnskaps boksen. Vi vil heller åpne opp for at vi kan ha et skjønnlitteraturfag som programfag (valgfag), i vår ide har puttet en del skjønnlitteratur over i kulturhistorie faget.
Et annet tiltak er å åpne mer for å bruke norsken i praksis. Dette vil si at når man skal ha et prosjekt i et annet fag som samfunnsfag vil innleveringen rettes av norsk læreren i tillegg. Da kan norsk læreren se på formuleringene mens samfunnsfaglæreren kan se på det faglige innen for samfunnsfag. Den samme metoden kan brukes på presentasjoner. Dette vil utvikle elevens norsk ferdigheter i den form av at eleven faktisk har et krav på norskferdigheter utenfor norskfaget. Idag er det sånn man har både innleveringer i samfunnsfag og norsk. Det vil kunne lett synkroniseres uten det vil være noe særlig mer arbeid for verken lærer eller elev.
Dette var bare litt om hele ideen. Det vil bli en mer utfyllende presentasjon og vi har trykket opp hefter som vi bli delt ut angående dette. Vi har hitil hørt positive tilbakemeldinger både fra lærere og elever når vi har fortalt om denne ideen. Nærmest alle elevene vi har spurt har stilt seg spørsmåll om hav som egentlig læres i norsken og er enig med oss.
Jon Tingvold skal ha æren for å være den første av oss til å påpeke problemet. Håper dette høres spennende ut. Vi sees 18. november! :)
Cedrik Andersen Lyngroth (sign)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar